Afișele care conțin acronimul ”USL” vor dispărea din județ

Biroul Electoral Central a respins contestația formulată de Partidul Social Democrat împotrivia deciziei Biroului Electoral Județean Sălaj privind privind înlăturarea de pe raza județului a afișelor electorale utilizate de Alianța Electorală PSD-UNPR-PC care conțin semnul electoral și denumirea Uniunii Social Liberale, ambele sub forma acronimului USL. Primarii localităților din județ sunt responsabili de înlăturarea afișelor folosite de PSD în campania electorală și conțin sintagmele ”USL trăiește” sau ”Continuăm USL”. O decizie asemănătoare a fost luată și în mai mult de jumătate din județele țării. Birourile Electorale au motivat hotărârea prin faptul că ”alianţa electorală PSD-UNPR-PC induce în eroare electoratul prin prezentarea unei situaţii nereale, a existenţei şi în prezent a alianţei politice Uniunea Social Liberală”. La Zalău, primarul Radu Căpîlnașiu a dat dispoziție să fie date jos toate afișele care conțin acronimul USL. ”În această perioadă curățăm stâlpii de iluminat și electricitate pe care au fost lipite afișe ale PSD, respectiv PDL. Cheltuiala o vom suporta din bugetul local”, a declarat Căpîlnașiu.

Ponta a criticat decizia BEJ Sălaj
Partidul Social Democrat a contestat și decizia BEJ Sălaj prin care i s-a interzis să mai folosească pe materialele de propagandă electorală sintagmele ”Mândri că suntem români” și “România puternică în Europa”. Potrivit hotărârii BEJ, sloganele ”inoculează ideea că doar cetăţenii care îşi vor exprima votul pentru candidaţii PSD se pot simţi mândri că sunt romani, şi doar în acest mod România va avea un cuvânt de spus în Uniunea Europeană. Aceste sloganuri produc o sugestie subliminală de natură a specula sentimentul de apartenenţă naţională a alegătorilor, în sensul inducerii ideii conform căreia doar cetăţentii care acordă voturile candidaţilor PSD se pot simţi mândri că sunt români”. Urmează ca Biroul Electoral Central să se pronunțe și în acest caz.
Prezent la o manifestare electorală, președintele PSD, Victor Ponta, le-a cerut celor prezenți la întâlnirea electorală să fie mândri că sunt români. ”Eu sunt mândru că sunt român. Sunt oameni în țara noastră care ne-au făcut de rușine. S-au dus în Sălaj și au zis să ni se interzică să fim români. Eu sunt mândru în continuare că sunt român. Lor să le fie rușine pentru ce au făcut în această țară. Cine a tăiat pensiile, cine a vorbit de rău România în Parlamentul European? Sunt și alte lucruri pentru care vreau să fiți mândri. Am dat înapoi pensiile tăiate, salariile tăiate, am deblocat fondurile europene, am investit bani în agricultură, am redeschis spitalele”, a afirmat prim-ministrul.

Mișcarea Populară a obținut o mai bună pază a panourilor electorale
Primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnașiu, a fost sesizat pentru asigurarea pazei panourilor electorale din oraș, ca urmare a unei plângeri depuse de Partidul Mișcarea Populară. Aceștia s-au plâns Biroului Electoral Județean că afișele de pe panourile electorale sunt dezlipite în mod constant. În replică, Radu Căpîlnașiu spune că ”Poliția Locală nu poate pune câte un polițist lângă fiecare panou electoral, deoarece nu are o schemă de personal atât de mare. Afișele s-au deteriorat și din cauza intemperiilor din ultima vreme”. Duminică, 25 mai, sălăjenii sunt așteptați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European.

Leave a Comment